25 Kasım 2015 Çarşamba

Kitabın Üç Hali

Maddenin üç hali gibi oldu bu benzetme. Artık kitapların da üç hali var. Basılı, elektronik ve mini. Mini kitap uygulamasının format haklarını Can Yayınları satın almış ve bence çok da iyi yapmış. E-kitaplara bir türlü ısınamayan ama tuğla gibi kitapları çantamda taşımaktan yorulan biri olarak çok sevindim. 

Mini kitabı elime alıp inceledim ve hiç de fena bulmadım. Bir kere gerçekten de "mini." Tek elle bile tutup okuyabileceğiniz boyutta. Kitaplar tam metin olarak yayınlandığı halde yazılar şaşırtıcı derecede okunaklı. (Hatta itiraf etmeliyim ki bazı kitapların normal baskılarından çok daha okunaklı.) Üstelik mini kitap çok da hafif. İşin sırrı, mini kitap için özel olarak üretilen bir kâğıttaymış meğer. Kitaplar, Avrupa’nın 150 yıllık matbaası Jongbloed BV tarafından Hollanda’da, bu baskılar için özel üretilen Indoprint kağıdı ile uluslararası patentli Minikitap formatında basılıp ciltleniyormuş. Mürekkep, sayfa ve cilt tekniği, bu küçücük kitabı mucizevi bir buluşmayla rahat okunur kılıyormuş. Sayfalar biraz ince ama başka türlü hafif olması beklenemezdi zaten. Kitabın büyük kardeşlerinden tek farkı yatay olarak okunması. Bunu garipseyenler olabilir ama alışması çok da zor olmasa gerek. 

Şimdilik Şeker Portakalı, Simyacı, Dava, İnsanlığın Yıldızının Parladığı Anlar, 1984 ve Zorba gibi unutulmaz kitaplarla başlangıç yapmışlar. Bu format tutarsa, çok geçmeden birçok kitabın "mini" versiyonu çıkabilir. 

"E-kitap basılı kitapların tahtını sarsacak mı?" tartışmaları artık gündemden düşmeye başlarken, mini kitap çok güzel bir alternatif olacağa benziyor. 

Mini kitabı gözünde canlandıramayanlar için, yayınevinin tanıtım videosunu da ekliyorum. Keyifli okumalar...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder