21 Şubat 2014 Cuma

Kitap Otomatı

Bazı insanlar okuyacakları kitapları seçmekte zorlanırlar. Zaman kısıtlı olduğundan, okumaya değecek bir şeyler bulmak için, başkalarının tavsiyelerine ya da eleştirilere kulak verirler. Tabii bilinçli okurlardan bahsediyorum, okuyacağı kitapları yalnızca kapağına ve fazla kalın olmaması esasına göre seçenlerden değil.

Ben şahsen bir kitabın ilk sahibi olmayı tercih edenlerdenim ama, bir de eski kitap meraklıları var. Bazen zamanında çok okunmuş, değerli bir kitabın yeniden baskısı yapılmazsa, o zaman sahaflar ve ikinci el kitapçılar devreye giriyor. Eğer böyle bir dükkana girdiyseniz, fark etmişsinizdir. Üst üste yığılmış, kimsenin merak edip de bakmadığı birtakım kitaplar bir köşede yığılı halde, toz içinde durur. 

Monkey's Paw, Kanada'nın Toronto şehrinde bulunan ve kendi deyimleriyle "eski ve sıradışı" kitaplar bulunduran bir kitapçı. Koleksiyonlarının büyük bir kısmını ciltli, kalın, sararmış sayfalardan oluşan antika kitaplar oluşturuyor. Fakat artık kimsenin yüz vermediği, rafta dururken dönüp bakmayacağı o eski kitaplara ilgi çekmek için çok ilginç bir yol bulmuşlar. Bir kitap otomatı icat etmişler! Evet evet, yanlış duymadınız. Sıcak-soğuk bir içecek ya da atıştırmalık bir şeyler almak için bozuk para attığımız o otomatlara benzer bir cihaz üretmişler. Siz parayı atıyorsunuz, cihaz da size rastgele bir kitap veriyor.

Buradaki "rastgele" kavramı önemli. İnsanın alacağı kitabı seçememesi olayı daha da esrarengiz ve ilginç kılıyor. Üstelik kitapların tanesi yalnızca iki dolar. Her kitaptan yalnızca bir adet var. Ne kadar yaratıcı bir buluş değil mi?

Darısı başımıza diyeceğim ama, Türk milleti illa ki o otomatın şeffaf bir vitrini olmasını ister ve alacağı kitabı seçmeyi talep eder gibi geliyor bana. Acaba yanılıyor muyum?

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder